Gå til innhold

Radvent 2021

RadVent 2021!

RadArts scenekunstfaglig årlige mønstring med et indremedisinsk fokus for scenekunstmiljøet i Nord-Norge.

I 2021 rettet vi fokuset innover mot selve arbeidet med kunsten, og igjen kom vi nært inn på Radart-kunstneres prosjekter gjennom feedbacksessions. Feedbacksessions arrangeres i samarbeid med Uredd og Davvi – Senter for scenekunst. Vi inviterte inn seks kunstnere fra hele landet til å dele i PLENUM av det som i det store og hele er felles for oss alle – å stå i kunstneriske praksiser, prosesser og virke. PLENUM ble arrangert i samarbeid med Skuespiller- og danseralliansen (SKUDA). Vi orienterte oss videre utover med et seminar hvor vi rettet fokus på den offentlige sfære som kunstnerisk ytringsrom og sted. Og med forestillingen Stranger Within av Mia Habib og Jassem Hindi med både film, forestilling og et felles måltid, hadde RadVent et sjeldent gjestespill på programmet. For første gang inviterte vi inn en ikke-kunstner til Kunstnersamtale under RadVent. Sosialantropolog Lisbeth Holtedahl inspirerte oss med sin rike erfaring fra et langt arbeidsliv, i samtale med Ida Løken Valkeapäa.

Finn RadVent på Instagram, rad_vent, og på Facebook, https://www.facebook.com/radventscene.

Takk for opplevelser, gode samtaler og oppbyggende diskurs!

Hilsen prosjektleder Silje Solheim Johnsen og festivalprodusent Vasil Gjuroski.

RadVent er støttet av:
Rådstua Teaterhus , Kulturrådet, Talent Norge, Sparebank 1 Nord-Norge, Tromsø kommune, Troms og Finnmark fylkeskommune og Davvi – Senter for scenekunst
Samarbeidspartnere til årets RadVent er: Skuespiller- og danseralliansen (SKUDA), Davvi – Senter for scenekunst og Havneterminalen


PÅMELDING ARRANGEMENTER:

Radvents arrangementer er gratis. (Bortsett fra årets gjesteforestilling med Mia Habib Productions. Se under.) Påmelding er bindende.

Påmeldingsskjema til Stranger Within av og med Mia Habib og Jassem Hindi: https://forms.gle/NN4TLLKig31hT1K68
Pris for Stranger Within er 170,- og inkluderer suppe og drikke (uten alkohol).

Påmeldingskjema til alle øvrige gratis arrangementer: https://forms.gle/gHrwk5Gjz1gHSwnH9

Skulle du bli syk eller få symptomer, ber vi deg melde fra til oss snarest at du ikke kan delta på arrangementet. Ikke møt opp ved sykdom eller symptomer.

SMITTEVERN UNDER RADVENT:

Vi følger de til enhver tid gjeldene regler og anbefalinger for smittevern, og gir nærmere beskjed til påmeldte om hvilke rutiner vi og publikum skal forholde oss til under arrangementene.


ÅRETS PROGRAM:

Tirsdag 23. november:
kl 12.00-14.00 – offisiell åpning på Havneterminalen, Samuel Arnesens gate 5, inngang øvre platå

Onsdag 24. november:
kl 10.00-12.00 Feedbacksession med Margunn Kilde fasilitert av Hege Holte Østbye, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 14.00-16.00 Feedbacksession med Kirsti Heitmann fasilitert av Tale Næss, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 17.00-20.00 Stranger Within av og med Mia Habib og Jassem Hindi, film – forestilling – måltid, på Havneterminalen, Samuel Arnesens gate 5, inngang øvre platå

Torsdag 25. november:
kl 10.00-13.00 Feedbacksession med Anne Lund fasilitert av Mari Andreassen, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 14.00-16.00 Seminar Scenekunsten i offentligheten – seks scenekunstnere setter agendaen, i Rådhusfoajéen. Inviterte kunstnere: Siri Broch Johansen, Liisa-Ravna Finbog, Mia Habib, Jassem Hindi og Egill Pálsson + Per Kristian Olsen.
kl 17.00-19.00 Feedbacksession med Bianca Hisse fasilitert av Mia Habib, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus

Fredag 26. november:
kl 10.00-13.00 Feedback session med Kristina Junttila fasilitert av Kristin Bjørn, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 14.00-16.00 Feedback session med Matias Bjune Pedersen fasilitert av Kristin Bjørn, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 17.00-19.00 PLENUM – fra kunstner til kunstner
Inviterte kunstnere: Ulf Nilseng, Rebekka Nystabakk, Åsne Storli, Therese Bakkevoll, Ekaterina Bespalova og Liv Hanne Haugen. Konferansier og redaksjon: Rudi Skotheim Jensen v Skuespiller- og danseralliansen på Amtmannens, Grønnegata 83

Lørdag 27. november:
kl 12.00-15.00 Kunstnermøte med Lisbeth Holtedahl fasilitert av Ida Løken Valkeapää, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 16.00-18.00 Feedback session med Karianne Andreassen fasilitert av Kristina Junttila, i Provisoriet, Rådstua Teaterhus
kl 18.00-18.30 Offisiell lansering av Davvi – Senter for scenekunst i Provisoriet, Rådstua Teaterhus

(JULEBORDET AVLYSES SMITTEVERNHENSYN)

OM FEEDBACKSESSIONS
I en feedbacksession under Radvent får vi innblikk i en scenekunstners arbeid i prosess. I år stiller seks Radart-kunstnere sitt arbeid i prosess til disposisjon for arbeid med feedback. En session tar form som en to eller tre timers lang workshop. En facsilitator er knyttet til hvert av prosjektene, og vil bidra til at både kunstnerne med arbeid i prosess og scenekunstkollegaer skal ha mulighet til å få utbytte av deltakelsen. Det legges til rette for et trygt rom som ivaretar både publikum som skal gi feedback og kunstnerne som skal motta feedback. Feedbacken kan ha ulike former, og det er facsilitatoren og kunstneren som planlegger og gjennomfører sammen. Eksempelvis kan feedbacken gis gjennom diskusjoner, refleksjonsoppgaver, samtaler eller øvelser.

LES MER OM KUNSTNERNE SOM DELTAR, PLENUM, SEMINARET OG FORESTILLINGEN STRANGER WITHIN – I PROGRAMREKKEFØLGE:

 

MARGUNN KILDE (1972)
er dansekunstner og bosatt i Tromsø. Kilde er utdannet ved London Studio Centre og har en bachelor i sosiologi ved Norges Arktiske Universitet (UiT). I årene 2004-2006 drev hun Site Specific Dance. Kilde driver i dag Vilje produksjoner hvor hun undersøker menneskets iboende vilje og kunstens transformerende kraft gjennom kropp, bevegelse, stemme og lyd – energi i ulike former.

Feedbacksession: AGNITIO
Fasilitator: Hege Holte Østbye

I feedbacksessionen inviteres deltakerne inn til en undersøkelse av den musiske kroppen og hvordan vi kommuniserer med bevegelse og energi. Hvor lenge kan vi kommunisere uten ord,  i dialog gjennom bevegelse? Hva gjør det med opplevelsen av kommunikasjon? Hva gjør det med vår evne til empati og forhold til medmennesker og verden forøvrig når vi lytter til hverandre med hele det sensoriske apparatet tilgjengelig for oss i egen kropp, energetisk og uten ord? AGNITIO er et prosjekt i startfasen og stikkord for arbeidsmetoden er lytting og oversettelsesarbeid. Målet er å skape et verk med utgangspunkt i begrepet agnitio, som er latin og betyr erkjennelse, gjenkjennelse, tillatelse, aksept, å vite og å motta. Og med det som utgangspunkt, la kroppen selv uttrykke seg musisk. Kan det være nok i møte med et publikum? Det legges opp til øvelser med deltakerne, visning av arbeidsutkast og dialog/feedback. Fasilitator: Hege Holte Østbye.

 

Foto: Kate McDonald

KIRSTI HEITMANN
er en Senjaværing med bachelorutdanning i Skuespill fra LIPA. Hun bor for øyeblikket i London, der hun jager etter skuespillerdrømmen. Så langt har hun jobbet mye innenfor immersive teater miljøet, der hun blant annet har vært involvert i Jorvik Viking Festival og The Crystal Maze Live Experience – West End.  Kirsti er en skapende utøver og en aspirerende dramatiker.

Kirsti Heitmann er en av deltakerne i Uredd, et utviklingsprogram for scenekunstnere i etableringsfasen.

Feedbacksession: Subliminal/Lucid
Fasilitator: Tale Næss

Subliminal/Lucid er et teatermanus i prosess skrevet av Uredd-deltaker Kirsti Heitmann. Under RadVent skal manuset bli opplest for publikum av en gruppe skuespillere, etterfulgt av en samtale med publikum ledet av dramaturg/dramatiker Tale Næss. Under samtalen vil vi gjerne blant annet diskutere oppbyggingen av manuset: når er historiefortellingen klar/uklar? Er det øyeblikk der du opplever at du savner noe, der logikken brister? Hvilke bilder og formgrep resonnerer? Hva sitter du igjen med av følelse og forståelse?

Arrangementet er støttet av: RadArt, Norsk Kulturråd, Rådstua Teaterhus
Prosjektet er støttet av: Norsk Kulturråd og Dramatikkens Hus

 

Foto: Yaniv Cohen

STRANGER WITHIN

Dansekunstner og koreograf Mia Habib og danse- og lydkunstner Jassem Hindi har samarbeidet om multidisiplinære arbeider siden 2017 under navnet We Insist, med Rani Nair. Arbeidene deres er blitt vist i de nordiske landene, Syria, Marokko og Mexico, med flere.

Kunstnerne Habib og Hindi har i løpet av to år opptrådt hjemme hos folk, i Nord-Norge, i bytte mot en middag eller en kaffe. Arbeidet har utviklet seg etter mønster av å motta fremmede på en fremmed måte, hvor kunsten er fanget i virkeligheten. «Stranger within» er en overlapping av danseforestillinger, multimedial installasjon, måltider, filmvisninger, foredrag og konsert.

«Stranger Within» er en fortelling satt til Nord-Norge, skåret ut av skjulte historiske traumer og fantastisk-realistisk poesi. Den undersøker materialet av det som utgjør en politisk underbevissthet. Stranger Within er søvnens arbeid: Historien utfolder seg, strukturert som en drøm, ved hjelp av kondens, forskyvninger og forstyrrelser. Denne oppbrutte historien om Norge er formet som et hjemsøkt land, gnagende på det som er igjen av dag. Agenter laget av drivved, plast og kjøtt. Lurende, allestedsnærværende i et kontinuerlig hamskifte forråder de sine egne intensjoner. Hindi og Habib bruker funnede objekter, lo-fi opptak, dikt og kropper for å fortelle denne historien.

Habib og Hindi’s verter under deres reise til Nord- Norge har vært lærere, prester, hundeførere, sekretærer og en tidligere politi. De mottok gaver, samlet objekter og tok opp lyden av landskapet. Skjult mellom disse gjenstandene og lydene, ligger en fragmentert forestilling, en sovendes tilstedeværelse. Den er strukturert som en drøm, fortellingen avdekkes gjennom forflytning, fortetting og avbrudd. «Stranger within» utforsker teksturen til hva som representerer en politisk ubevissthet, et sted hvor noe er på gang, på kanten språket, hjemsøkt av skapninger laget av objekter og fortellinger.

 

ANNE LUND STRAUMSNES (f. 1989)
har studert ved Westerdals ACT og Stockholms Dramatiska Högskola. Hun har skrevet og produsert flere teaterstykker for unge.

Feedbacksession: PLASTIKK
Fasilitator: Mari Andreassen

Fra en liten leilighet i en liten by tjener Isa (23) en million i året på å YouTube. Men ingen vil lenger ha rabattkoder på fillers, hun blir kritisert for å poste nudes og kalle det feminisme, og i det siste har hun mistet både følgere og annonsører. Så nå sitter hun der med en halvfinansiert rumpeoperasjon og kjenner på at vinden snur. Heldigvis vet hun hva følgerne hennes liker aller best. At det går skikkelig skikkelig dårlig med henne. Plastikk er et teaterstykke om romantisering av depresjon på internett.

Idéen til Plastikk ble utviklet i talentutviklingsprogrammet Uredd i 2018/19. Sceneteksten er skrevet med Arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere i 2020. I 2021 har prosjektet hatt forprosjekt for å teste ut formen med visning på Rådstua Teaterhus september 2021.

 

SEMINAR
SCENEKUNSTEN I OFFENTLIGHETEN – SEKS SCENEKUNSTNERE SETTER AGENADEN
Inviterte kunstnere: Siri Broch Johansen, Liisa-Ravna Finbog, Mia Habib, Jassem Hindi og Egill Pálsson + Per Kristian Olsen.

Scenekunstneren i offentligheten. Offentligheten er en scene. Den tildeler og skaper roller. Roller vi alle forholder oss til, roller vi kan bli tildelt, og roller vi kan ta på oss. Hvem får plass på denne scenen? Og hvordan kan vi selv sette agendaen? Vi ønsker å undersøke offentligheten som en sfære hvor det er mulig å utvikle, ikke bare proklamere, oppfatninger. Og vi ønsker å skape et rom for dialog, hvor kunst og samtaler/diskusjoner har like stor verdi og plass!

Vi har derfor spurt seks scenekunstnere som i direkte eller overført betydning tar del i det offentlige ordskiftet, om å sette agenda for dagen. Dette kan de gjøre i det formatet de selv ønsker anledningen. Sammen med publikum håper vi at en samtale skal oppstå rundt scenekunstens rolle i den offentlige sfære, og offentligheten som kunstnerisk ytringsrom og sted. Seminaret er en fortsettelse av en lang kamp for å skape en offentlighet der nye stemmer kan komme til orde. Der nye perspektiver og synspunkter kan nå ut og der samvær og deling står i sentrum.

Vi legger opp til en avslappet salongstil, og samles rundt mat og drikke ved et langbord i foajéen på Tromsø Rådhus.

 

BIANCA HISSE (1994)
Bianca Hisse er en brasiliansk kunstner med base i Tromsø. Hun arbeider med visuell kunst og bevegelsesbaserte situasjoner, og praksisen hennes undersøker hvordan dagens samfunn koreograferes, og hvordan det ofte materialiseres gjennom installasjoner, skulpturer og inngrep i den offentlige sfære. Kryping, rulling og å legge seg ned i offentlige rom, er et tilbakevendende element i hennes nylige arbeider hvor hun fokuserer på uuttalte kollektive regler for adferd og koreo-politisering av hverdagslivet.

Bianca Hisse er en av deltakerne i Uredd, et utviklingsprogram for scenekunstnere i etableringsfasen.

(oppdateres) Fasilitator: Mia Habib.

 

 

KRISTINA JUNTTILA
er en kunstner som er opptatt av å utvide hvilke former ei forestilling kan ta, og har spesielt jobbet med ulike former for medskapende aktivitet i både scenerom, gallerier og ulike stedspesifikke steder. Kristina er performancekunstner, førsteamaunensis i scenekunst ved Norges Arktiske Universitet (UiT) og sitter i kunstnerisk ledelse i Ferske Scener.

What makes you act?

Feedbacksession: Om øvelsens potensiale til å skape handlende, deltagende og uforutsigbar scenekunst.
I søkelyset: Doktorgradsprosjektet til Kristina Junttila. Fasilitator: Kristin Bjørn.

I denne feedback-workshopen ønsker Kristina tilbakemelding på hva som er relevant for kunstfeltet og kunstnere i hennes flerårige doktorgradsprosjekt om øvelsens potensiale. Doktorgradsprosjektet ligger i grenselandet mellom å være kunstnerisk og akademisk, praksisnært og teoretisk. Forskningen har foregått gjennom å lage forestillinger, installasjoner og workshop. Motivasjonen til å gjøre og skrive en doktorgrad ligger i å være med på å utvikle det praksisnære feltet og åpne opp for framtidens scenekunst.

DERFOR:
–       HVA er interessent for dere og hele scenekunstfeltet fra doktorgradsprosjektet?
–       Hvilken «form» bør denne relevansen få? (Performancelecture, lettskreven bok, dialogsamtaler, forestillinger hvor jeg prøver ut teori direkte eller……?)

Feedback-workshopen inneholder kanskje:
–       En performativ (eller kjedelig?) presentasjon om doktorgradsarbeidet
–       Heftig diskusjon om (eventuelt hvordan?) dette er nyttig for scenekunsten
–       Felles drodling over kunst som kan lages av Kristina, deg eller favorittkunstneren din med utgangspunkt i denne forskningen
–       Utprøving

www.kristinajunttila.com

PS: Om noen ønsker å lese en eller to akademiske publikasjoner i forbindelse med dette, er det linker her (MEN ikke nødvendig for å henge med på denne feedbacksessionen!):

https://jased.net/index.php/jased/article/view/2649
https://journals.oslomet.no/index.php/information/article/view/4083

 

MATIAS BJUNE PEDERSEN
Teater. 24 år, fra Ljønes utenfor Bodø. Uteksaminert i 2019 fra Teaterhøgskolen Nord (Tidl. HiNT). Har det siste året blant annet turnert i Den Kulturelle Skolesekken med forestillingene «Pirater fra Karibien», «Star Wårs med å» og «Bergtatt». Matias er opptatt av teaterlivet i Bodø, og ønsker å bygge dette, og sammen med sine teaterkolleger ønsker Matias å starte et teaterkompani i Bodø. «Salten Friteater» skal være det første, profesjonelt produserende teaterkompaniet i Bodø.

Matias Bjune Pedersen er en av deltakerne i Uredd, et utviklingsprogram for scenekunstnere i etableringsfasen.

Feedbacksession: til forestillinga De Blåkldte, som er i tidlig fase. Den spinner på mytene om usynlige øyer ute i havgapet – og havhuldrefolket som bor på disse. De Blåkledte skal bli ei underholdende forestilling for barn med dette universet som utgangspunkt. Vi blander inn kjente og mindre kjente myter fra havet, minimalistisk og fortellende – med fysisk teater, enkel scenografi og lydkulisser – tar vi barna med på ei fantasifull reise. Fasilitator: Kristin Bjørn.

 

PLENUM – fra kunstner til kunstner
v/Rudi Skotheim Jensen fra Skuespiller- og danseralliansen (SKUDA) i samarbeid med RadArt

Det å stå foran et publikum, representere kun en poetisk liten brøkdel av hva det vil si å leve som scenekunstner- arrangementet PLENUM gjøre et tappert forsøk på å kommentere på resten. Gjennom å være en lavterskel og uformell mikrofonkveld med hverdagshistorier, erfaringer og tanker fra bransjen, inviterer vi til PLENUM, som er en hyllest til delingskultur, i kraft av enkeltmenneskets ønske om å bedre felleskapet gjennom deling av erfaringer.

Rent praktisk, har vi invitert 6 kunstnere, som hver får 15 minutter til å presentere et tema, tankerekker eller en refleksjon.

Deltakende kunstnere i PLENUM er: Ulf Nilsen, Rebekka Nystabakk, Åsne Storli, Therese Bakkevoll, Ekaterina Bespalove + tba.

Redaksjonen og konferansier
Rudi Skotheim Jensen er ansatt ved Skuespiller- og danseralliansen som fagkonsulent. Jensen er utdannet innen regi ved ESAC i Brussel, skuespiller ved Akademi for Scenekunst samt har en BA fra handelshøyskolen BI som markedsøkonom. Jensen sittet i ulike tilskudds komitéer og har jobbet i over ti år med scenekunstproduksjoner for et internasjonalt marked. På fritiden liker han trebåter og sitter i redaksjonen i foredragskonseptet Pecha Kucha Oslo og har driftet den tidligere visningsplattformen kunstresepsjonen.

 

PORTRETTSAMTALE
med Lisbet Holtedal. Til inspirasjon, opplysning og forundring.
Fasilitator: Ida Løken Valkeapää

Lisbet Holtedal er sosialantropolog, prisvinnende filmskaper, kvinneforsker, og professor på Universitetet i Tromsø, der hun har vært sterkt medvirkende til å bygge opp seksjonen for Visuell Antropologi.

I løpet av samtalen ser vi utdrag av noen av hennes filmer, vi snakker om film som et verktøy for å skape dialog og lære den andres perspektiv å kjenne, om kunnskap som skapende prosess, om kjønn og makt, om kvinneliv i Ersfjorden på 70-tallet, om hva som gikk tapt under kvinnefrigjøringen, om Lisbeths forhold til Afrika og en av Kameruns mektigste menn, om fordommer og to timers trening om dagen – og annet vi måtte vi måtte snuble over på veien.

 

KARIANNE ANDREASSEN
er dansekunstner og fra Tromsø. Hun har en BA i dans fra London Studio Centre i London og har siden 2015 jobbet utøvende i det frie kunstfeltet i Storbritannia og Norge. Her har hun jobbet med blant annet Janis Claxton, The Royal Opera, Simone Grøtte, Katma Teater, OsloBiennalen og Hålogaland teater for å nevne noen. I 2019 flyttet hun tilbake til Norge og etablerte seg mellom Oslo og Tromsø.

Karianne Andreassen er en av deltakerne i Uredd, et utviklingsprogram for scenekunstnere i etableringsfasen.

Feedbacksession: OPP / HAV
Fasilitator: Kristina Junttila

Jeg har alltid hatt en sterk fascinasjon for havet: for landskapene, dyrene som lever der og alt det ukjente vi enda ikke vet om det. I senere år har jeg begynt å lure på hvilken overføringsverdi det har å vokse opp nærme havet og hvordan det former oss. Det skaper enorm undring og nysgjerrighet hos meg og inspirerte meg til å lage prosjektet OPP/HAV. Havet er kilden til alt liv, også vi mennesker. På grunn av evolusjonens gang passer vi ikke inn der lenger, og besøker nå havet som gjester i ukjent territorium. OPP/HAV handler nettopp om denne relasjonen og hvordan vi mennesker kan, gjennom å oppdage havet på nytt, lære mer om oss selv og kanskje oppdage nye dimensjoner i vårt eget opphav. Slik som havet er mangfoldig, eksisterer også OPP/HAV i ulike format: gjennom dans, tekst, video og bilder.

I årets Radvent presenteres disse i et rått og uferdig format, hvor dans og tekst skaper rammeverket for tematikken.

Etter visningen vil det åpnes opp for tilbakemeldinger, samtidig som det gis info om prosjektets videre liv.

Prosjektet er støttet av Tvibitstigen og Kulturrådet.

 

Offisiell lansering av Davvi – Senter for scenekunst i Provisoriet, Rådstua Teaterhus

(oppdateres)